Αρχική Χάρτης Πλοήγησης Αναζήτηση
 
.

 
Ξεκίνησε από σήμερα Δευτέρα η απομάκρυνση – αποξήλωση όλων των παράνομων διαφημιστικών πινακίδων, με βάση την απόφαση του Υπουργείου Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων.
Η αρχή έγινε το πρωί από την Αθήνα και από τον ανισόπεδο κόμβο της Λεωφόρου Κηφισίας στη διασταύρωση με την Σπύρου Λούη, όπου τα συνεργεία του Υπουργείου Υποδομών προχώρησαν στην αποξήλωση παράνομων διαφημιστικών πινακίδων, παρουσία του Υφυπουργού Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων Νίκου Σηφουνάκη.

Παρόντες στην διαδικασία αποξήλωσης ήταν η Ελίνα Δάλλα, από το Γραφείο του Πρωθυπουργού και υπεύθυνη της ιστοσελίδας illegalsigns.gov.gr , ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Έργων Γιάννης Οικονομίδης και ο Γενικός Γραμματέας Περιφέρειας Αττικής Ηλίας Λιακόπουλος.

Ο Υφυπουργός Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων Νίκος Σηφουνάκης σε δήλωση του υπογράμμισε:
 
«H επίσημη ελληνική πολιτεία ξεκινάει σήμερα μια διαδικασία αυτονόητη, και που έχει να κάνει με τον καθαρισμό των καταρχήν των βασικών αρτηριών του λεκανοπεδίου και στην συνέχεια , βεβαίως στο σύνολο.
Κάναμε μια προετοιμασία τους τελευταίους τέσσερις μήνες, ειδοποιήσαμε τους ενδιαφερόμενους, λέγοντας ότι οι τοποθετήσεις πινακίδων στα πεζοδρόμια, καταρχήν είναι παράνομες. Το σύνολο, περίπου η συντριπτική πλειοψηφία, είναι παράνομες, Στο όνομα λοιπόν, όχι μόνο της αισθητικής, για μία πόλη που δυστυχώς δεν έχει να κάνει με την ομορφιά αλλά έχει να κάνει και με την ασφάλεια, δηλαδή αυτό που λέμε κοινωνική ασφάλεια, υπ' αυτή την έννοια ξεκινάμε αυτή την διαδικασία, θα την συνεχίσουμε. Έχουμε προγραμματίσει και στο ΕΣΠΑ να ανοίξουμε ένα κωδικό, ούτως ώστε και με την νομοθεσία που υπάρχει η οποία είναι σαφής και άρτια, ανεξάρτητα αν χρειάζεται κάποιες μικρές τροποποιήσεις, να ξεκινήσουμε να κάνουμε τις πόλεις μας, να κάνουμε τους οικισμούς μας να μην έχουν σε τίποτα να ζηλέψουμε από αυτό που βλέπουμε στον άλλο τον κόσμο» .

Ερώτηση: Μετά την Λ. Κηφισίας, ποιος άλλος δρόμος θα είναι;

Νίκος Σηφουνάκης: «Είμαστε ένας λαός που έδειξε ότι έχουμε τις δυνατότητες ότι είμαστε ευαίσθητοι. Το καλύτερο μας παράδειγμα το δείξαμε στους Ολυμπιακούς αγώνες. Όταν τελείωσαν οι Ολυμπιακοί αγώνες, τότε ησυχάσαμε. Αυτό είναι αν θέλετε το μειονέκτημα, που βεβαίως το μεγαλύτερο ποσοστό της ευθύνης έχει η επίσημη Ελληνική πολιτεία».

Ερώτηση: Υπουργέ είναι τόσο δύσκολο για να εφαρμοστεί η νομιμότητα για το αυτονόητο; Κινητοποιείται μια ολόκληρη κυβέρνηση για το αυτονόητο;

Νίκος Σηφουνάκης: «Αυτό είναι αλήθεια. Υπάρχει μία αλήθεια που έχει να κάνει με τη μεταφορά ευθυνών. Από την ίδια την οποία αυτή η ευθύνη μεταφέρεται από τον έναν φορέα στον άλλον, το Υπουργείο Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων ξεκίνησε αυτή τη διαδικασία, αφού, επαναλαμβάνω, ακολουθήσαμε την νόμιμη οδό. Και υπ' αυτή την έννοια στο εξής, και αυτό πρέπει να το γνωρίζουν όλοι όσοι δεν μπορούν να κατανοήσουν ότι κάποια στιγμή και ότι μπορώ με νομιμότητα πρέπει να εφαρμόζεται να κατανοήσουν ότι και στη χώρα μας η νομιμότητα πρέπει να εφαρμόζεται. Το κράτος ξεκινάει και από τώρα μία προσπάθεια, η οποία θα αποδώσει. Και η βούληση υπάρχει. Βεβαίως η συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση υπάρχει, θέλουμε να είναι πιο ενεργή, πιο αποτελεσματική. Υπάρχουν περιφέρειες στη χώρα μας, υπάρχουν οργανισμοί της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που πράγματι εργάστηκαν με ζήλο, εργατικά θα μπορούσα να πω, υπάρχουν και άλλες περιπτώσεις που δεν το έπραξαν. Καιρός είναι να το πράξουν».

Σε δήλωση της η Ελίνα Δάλλα- Yπεύθυνη της ιστοσελίδας illegalsigns.gov.gr , υπογράμμισε :

«To σάιτ μας ξεκίνησε την ημέρα που έγινε η συνέντευξη Τύπου και ανακοινώθηκε από όλους του συναρμόδιους φορείς όπως έδειξε ο κ Σηφουνάκης. Συντονίστηκαν τουλάχιστον οκτώ συναρμόδιοι φορείς για αυτές τις διαδικασίες. Το σάιτ μας λειτουργεί και μέσα από τις νέες τεχνολογίες , με τη συμμετοχή των πολιτών, τη διαφάνεια και τον έλεγχο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, του κράτους έχουμε ενεργούς πολίτες. Αυτούς θέλουμε. Έχουμε πάνω από 180 καταγγελίες πολιτών. Αυτοί είναι το στήριγμά μας και περιμένουμε περισσότερα στη συνέχεια».

Νίκος Σηφουνάκης: Ο κ. Οικονομίδης- Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Έργων και ο κ Λιακόπουλος, Γενικός Γραμματέας Περιφέρειας, έχουν την ευθύνη του συντονισμού με τις άλλες ή υπηρεσίες συναρμόδιες, όπως το ΣΔΟΕ το οποίο θα κατανέμει τα αναλογούντα τα οποία δεν έχουν ολοκληρωθεί και βεβαίως και τα πρόστιμα.

Ηλ. Λιακόπουλος: Θέλουμε να εφαρμοστεί ο Νόμος. Και στην εφαρμογή του, πρέπει να είναι όλοι οι φορείς. Πρέπει επίσης να απευθυνθούμε και στις διάφορες εταιρίες που διαφημίζονται σε παράνομες διαφημιστικές πινακίδες, να τους πούμε ότι πρέπει να αφαιρέσουν τις διαφημίσεις τους. Διότι το πρόστιμο θα έλθει και σε αυτές.